th mg 3317

Budapest, 2018. június 7. – Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége. A szakmai kooperáció célja a hulladékgazdálkodás területén működő magyar vállalkozások versenyképességének fokozása, külpiaci sikereinek elősegítése, valamint az iparághoz kapcsolódó innovatív magyar termékek és szolgáltatások globális piacokon való pozícionálása.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható népességnövekedési, termelési és urbanizációs folyamatok következtében globális kihívássá vált a hulladékgazdálkodás, a természeti erőforrások megőrzése, valamint a fenntartható fejlődés elősegítése.

E célt szolgálja a mintegy 50 tagvállalatot számláló, az iparági szereplőket országosan lefedő Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) is, többek között a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó hazai és nemzetközi jogszabálytervezetek véleményezése, illetve szakmai elemzések és háttértanulmányok készítése révén.

Magyar technológiára épülő nemzetközi hulladékgazdálkodás

A hulladékgazdálkodás területén működő magyar vállalkozások versenyképességének fokozása, külpiaci sikereinek elősegítése, valamint az iparághoz kapcsolódó innovatív magyar termékek és szolgáltatások globális piacokon való pozícionálása céljából a HOSZ együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal (MNKH).

„A modern hulladékgazdálkodás eredményeként a hulladékból egyre több értékes másodnyersanyag nyerhető ki, melynek értéke és kereskedelmi piaca van. Így a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének egymásra találása örömteli és szükségszerűnek is mondható. A körforgásos gazdaság megteremtése érdekében is bővíteni kell nemzetközi kapcsolatainkat. Az együttműködésnek a szerződő feleken túl tagvállalataink, környezetiparunk, nemzetgazdaságunk, környezet- és természetvédelmünk egyaránt a nyertesei lehetnek” – mondta Horváth Ferenc, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

A szakmai kooperáció célja továbbá a hazai iparági szereplők összefogása, globális kapcsolatrendszerük kiszélesítése, nemzetközi projektekbe való becsatornázása, ezáltal elősegítve mind a nemzetgazdaság, mind pedig a hulladékgazdálkodás további fejlődését.

„A magyar vállalkozások hulladékgazdálkodáshoz és a környezetvédelemhez kapcsolódó innovatív termék- és szolgáltatási portfóliója jelentős hozzáadott értéket teremthet mind a regionális, mind a nemzetközi piacokon. A két szervezet szakmai tevékenységének összehangolása pedig elősegíti a hazai iparág szereplőinek a külpiacokon való sikeres megjelenését” – hangsúlyozta Nagy Erzsébet, az MNKH Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. ügyvezetője.

Az előzetes felmérések és piackutatások alapján az együttműködés révén a HOSZ tagvállalatai a szállítmányozási és logisztikai megoldásokkal elsősorban a környező országok, illetve a balkáni régió piacain, míg a tudástranszferhez és az innovatív technológiai fejlesztésekhez kapcsolódóan Afrikában, Dél-kelet Ázsiában, illetve a FÁK országok piacain érhetnek el jelentős exportsikereket.