A körforgásos gazdasági modell ideális jelöltjei: összefoglaló a fémhulladék-hasznosítás előnyeiről

Az EuRIC új brosúrája a fémhulladék-hasznosítás környezeti és gazdasági előnyeire hívja fel a figyelmet. A rövid összefoglaló rengeteg adat és ábra segítségével mutatja be az acél-, az alumínium-, illetve a rézhulladék-hasznosítás előnyeit.

Az EuRIC (European Recycling Industries’ Confederation) a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.

A fémek a körforgásos gazdasági modell ideális jelöltjei, hiszen minőségromlás nélkül, kedvező tulajdonságaikat megőrizve korlátlan alkalommal hasznosíthatók. Az újrafeldolgozásnak köszönhetően a fémhulladékok másodlagos nyersanyaggá alakítva visszakerülnek az ipari termelésbe, így csökken az elsődleges nyersanyagok (ércek) felhasználása. Ez nemcsak a Föld véges nyersanyagkészleteivel való takarékoskodás érdekében kulcsfontosságú. Az elsődleges nyersanyagok kitermelésének és felhasználásának a visszaszorításával csökkennek az ezekhez kapcsolódó negatív környezeti hatások is. A fémtermékek másodlagos nyersanyagból történő előállítása az elsődleges nyersanyagból történő gyártáshoz képest rendkívül jelentős csökkenést eredményez az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátás, a légszennyezés, a vízszennyezés és a vízfelhasználás terén. A fémhulladékok hasznosítása tehát kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelem más frontjain is.

Az EuRIC brosúrája angol nyelven ezen a linken érhető el.

Nyomtatás