Az EU Tanácsának következtetései a körforgásos gazdaságról – Körforgásos gazdaság 2.0

Az EU Tanácsának következtetései a körforgásos gazdaságról – Körforgásos gazdaság 2.0

2019. október 4-én az EU Tanácsa következtetéseket fogadott el a körforgásos gazdasággal kapcsolatban „A körforgásos szemlélet erősítése – Átmenet egy fenntartható társadalom felé” címmel.

A dokumentumban a Tanács ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Bizottságnak azt illetően, hogy a Bizottság milyen további intézkedésekkel ösztönözze a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulást. A Tanács a 2015-ben megjelent körforgásos gazdaság cselekvési terv folytatásaként egy második cselekvési terv összeállítására kéri fel a Bizottságot. A dokumentum azért érdekes, mert kirajzolódik belőle, hogy melyek azok az elsőbbséget élvező termékkörök, amelyek tekintetében a teljes életciklusra vonatkozó előírások kidolgozása várható: a Tanács az építési termékeket, az élelmiszereket, a textileket, az elektronikai berendezéseket, az akkumulátorokat, a műanyagokat és általánosságban az egyszer használatos termékeket emeli ki.

A Tanács magyar nyelvű sajtóközleménye és a következtetések angol nyelven a Tanács honlapján érhetők el, amely a kép forrása is.