Pályázat kkv-k építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innovációjának a támogatására

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a METABUILDING projekt következő pályázati felhívását, amelyen keresztül EU-s támogatásra lehet pályázni többek között az építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innováció témakörében.

Körforgásos témákban is várják a LIFE pályázatokat

Még benyújthatók a pályázatok az EU LIFE programjának 2021-es kiírásaira. A körforgásos gazdaság témakörében kifejezetten hulladékhasznosítási projekteket is támogatnak.

Tanulmányok: körforgásos gazdaság és klímaváltozás elleni küzdelem

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani két tanulmányt a körforgásos gazdaság és a klímaváltozás elleni küzdelem összefüggéseiről:

Az egyik tanulmány a megújuló energiákhoz kapcsolódó technológiákból – napelemekből, szélturbinákból, lítium-ion akkumulátorokból – keletkező, egyre növekvő hulladékáramok hasznosításának a lehetőségeivel és kihívásaival foglalkozik.

A hulladékkeletkezés megelőzése – Felmérés a további európai uniós intézkedésekkel kapcsolatban

Tanulmány készül az Európai Bizottság megbízásából, amelyben újabb, a hulladékkeletkezés megelőzését ösztönző uniós intézkedések bevezetésének a lehetőségét vizsgálják meg. A tanulmányt kidolgozó tanácsadó cégek egy kérdőív segítségével szeretnék felmérni az érintettek véleményét a témában.

A fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozása – Magyarul is megjelent az Európai Bizottság stratégiája

Megjelent az Európai Bizottság fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozására vonatkozó stratégiájának magyar fordítása.

Teljesült a cél: 73,9%-os papírhulladék-újrafeldolgozási arány Európában

73,9%-ra emelkedett Európában a papírhulladék újrafeldolgozási aránya 2020-ban – derül ki az érintett iparágak önkéntes vállalásaira vonatkozó beszámolóból.

Fenntartható gazdasági tevékenységek – Európai bizottsági konzultáció

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított azoknak a kritériumoknak egy részéről, amelyek alapján a befektetők fenntarthatónak tekinthetnének egyes gazdasági tevékenységeket. A tervezetben a hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozó kritériumok is szerepelnek.

Egyszer használatos műanyagok korlátozása – Európai bizottsági tájékoztató oldal

Az Európai Bizottság külön információs oldalt hozott létre a honlapján elsősorban a lakosság részére az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós korlátozásokkal kapcsolatban.

Irány az 55%! – Az Európai Bizottság klímapolitikai javaslatcsomagja – Az EuRIC a hulladékhasznosítás szerepére hívja fel a figyelmet

Az Európai Bizottság közzétette azt az átfogó javaslatcsomagot, amellyel elérhető a célkitűzés, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentse az EU az üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen klímasemleges lehessen. Az EuRIC sajtóközleményben üdvözölte a Bizottság terveit és hívta fel a figyelmet a hulladékhasznosítás fontos szerepére a vállalások teljesítésében.

A fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozása – Európai bizottsági stratégia

Az Európai Bizottság közzétette a fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozásáról szóló stratégiáját, amelyben a témában tervezett intézkedéseit foglalja össze.