Elindult az EU új vegyianyag-adatbázisa

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elindította új nyilvános adatbázisát, amelyben a vegyi anyagokról a REACH-regisztrációk során benyújtott adatokat teszi közzé.

Februárban jelenhet meg az új uniós hulladékszállítási rendelet

Valószínűleg februárban jelenhet meg az EU Hivatalos Lapjában, és márciusban léphet hatályba az új uniós hulladékszállítási rendelet.

Az európai hulladékhasznosító ipar prioritásai 2024–2029-re

Az EuRIC a 2024–2029-es európai uniós törvényhozási ciklusra készülve közzétette az európai hulladékhasznosító ipar prioritásait és az ezek megvalósításához szükséges szakpolitikai intézkedésekre vonatkozó javaslatait.

Elérhető a kritikus nyersanyagokra vonatkozó európai rendelet ideiglenes megállapodásban elfogadott szövege

Elérhetővé vált a kritikus nyersanyagokra vonatkozó európai rendelet szövege, amelyet az EU intézményei ideiglenes megállapodás keretében fogadtak el november 13-án. A jogszabály célja, hogy csökkentse az EU függőségét a harmadik országokból importált, a zöld és digitális átállás szempontjából kritikus nyersanyagoktól.

A BIR álláspontja a kiterjesztett gyártói felelősségről

A hulladékhasznosító ipar világszervezete, a BIR közzétette álláspontját, ajánlásait a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek megszervezéséhez.

Megszületett az ideiglenes megállapodás az új uniós hulladékszállítási rendeletről

November 16-án az EU intézményei ideiglenes megállapodás keretében elfogadták az új uniós hulladékszállítási rendelet végleges szövegét. 

Az újrafeldolgozási technológiák is bekerülhetnek a nettó zéró technológiák közé?

Az Európai Parlament ipari bizottsága megszavazta azt a módosítást, amely szerint az újrafeldolgozási technológiák is bekerülnének az ún. nettó zéró technológiák közé, amelyek egy új európai rendelet alapján könnyebben juthatnak finanszírozáshoz.

Elfogadta módosítási javaslatait az EP környezetvédelmi bizottsága az új csomagolási rendelet tervezetéhez – Az EuRIC tiltakozik a gyártók elsőbbségi hozzáférésére vonatkozó javaslat ellen

 Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága 2023. október 24-én elfogadta módosítási javaslatait az új csomagolási rendelet európai bizottsági tervezetéhez. 

Új csomagolási rendelet – A hulladékhasznosító ipar legfontosabb javaslatai

Az EuRIC 6 pontban foglalta össze a hulladékhasznosító ipar legfontosabb javaslatait az új uniós csomagolási rendelettel kapcsolatban, amelyről jelenleg zajlanak az egyeztetések az EU intézményeiben.

Az Európai Parlament és a Tanács ezekben a hónapokban tárgyalja az új rendelet európai bizottsági tervezetét. 

EuRIC: sürgősen be kell tiltani a kezeletlen gumiabroncs-hulladék EU-n kívülre történő exportját

Az EuRIC a kezeletlen gumiabroncs-hulladék EU-n kívülre irányuló exportjának a sürgős betiltását kéri az Európai Bizottságtól, továbbá az új gumiabroncsok, autóalkatrészek és egyéb termékek gumi másodnyersanyag-tartalmára vonatkozó célértékek meghatározását.