Műanyagok – Magasszintű európai együttműködés a másodnyersanyag-felhasználás növelésére

Az Európai Bizottság Circular Plastics Alliance néven fórumot hozott létre a műanyaghulladék-hasznosításban érintett iparágak európai szervezeteiből.

A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása konferencia

MEGHÍVÓ „A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása” című konferenciára

Megkezdődött a körforgásos gazdaság jogszabálycsomag hazai jogrendbe való átültetésének szakmai előkészítése.

Az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelv – Az EP környezetvédelmi bizottsága megszavazta az ideiglenes megállapodást

Tavaly év végén megszületett az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodása az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelvről.

Megkezdődött a körforgásos gazdaság jogszabálycsomag hazai jogrendbe való átültetésének szakmai előkészítése

2018. június 14-én hatályba lépett hat, a körforgásos gazdaság megvalósítását célzó, hulladékgazdálkodással összefüggő európai uniós módosított irányelv. A módosult irányelvek a következők:

Ideiglenes megállapodás az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelvről

Megszületett az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodása az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelvről.

Megalakult a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform

A Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint magyarországi vállalatok és szervezetek vezetői összefogtak, hogy közösen kifejezzék elkötelezettségüket a körforgásos gazdaság mellett, ebből a célból 2018. november 29-én hivatalosan is megalakult a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform.

Műanyag italospalackok másodnyersanyag-tartalma – Az EP is megszavazta a 35%-os célértéket

2018 októberében az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága után az EP plenáris ülése is megszavazta azt a célértéket, amely szerint 2025-től csak olyan műanyag italospalackokat lehetne forgalomba hozni az EU-ban, amelyek legalább 35%-ban másodnyersanyagból készülnek.

Körforgásos gazdaság jogszabálycsomag – A részletszabályok kidolgozása

2018. június 14-én megjelent az EU Hivatalos Lapjában a körforgásos gazdaság jogszabálycsomag, vagyis a legfontosabb uniós hulladékgazdálkodási irányelvek, köztük a hulladék-keretirányelv módosítása.