Egyszer használatos műanyag termékek – Európai bizottsági útmutató az irányelvhez

Az Európai Bizottság útmutatót adott ki az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó 2019/904/EU irányelvhez.

A 2019-ben elfogadott irányelv bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket betilt, míg más termék esetében például a fogyasztás jelentős csökkentését írja elő, bevezeti a gyártói felelősséget, tervezési, másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, jelölési, illetve szelektív gyűjtési követelményeket határoz meg. Az előírások közül a legismertebb, a bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalára vonatkozó tilalom, valamint a jelölési követelmények éppen a közeljövőben, 2021. július 3-án lépnek életbe. 

Az útmutató – noha jogilag nem kötelező erejű dokumentum – az irányelv hatályát pontosítja azáltal, hogy tovább magyarázza az irányelv legfontosabb definícióit – a műanyag és az egyszer használatos műanyag termék fogalmát –, valamint meghatározza és példákkal szemlélteti, hogy milyen termékek tartoznak az irányelv hatálya alá eső termékkörökbe.

Talán érdemes kiemelni, hogy az útmutató megerősíti, a társított italcsomagolások is az italtárolók közé tartoznak, így az irányelv bizonyos előírásai ezeket is érintik.

Míg az irányelv melléklete előírásonként sorolja fel, hogy az egyes előírások mely termékekre vonatkoznak, az útmutató melléklete termékenként összesíti, hogy az egyes termékek mely előírások alá esnek.

Az útmutató ezen a linken, az irányelv pedig ezen a linken érhető el magyar nyelven. Kapcsolódó korábbi cikkünk – amelyben az irányelv legfontosabb előírásait emeltük ki – ezen az oldalon olvasható.


Nyomtatás   E-mail