Ideiglenes megállapodás az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelvről

Megszületett az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodása az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó európai irányelvről.

Az irányelv bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket be fog tiltani, míg más termék esetében a fogyasztás jelentős csökkentését írja elő, bevezeti a gyártói felelősséget vagy jelölési követelményeket határoz meg. 

Az irányelv egyik legfontosabb előírása, hogy 2025-től csak olyan PET italospalackokat lehet majd forgalomba hozni az EU-ban, amelyek legalább 25%-ban másodnyersanyagból készülnek, 2030-ig pedig minden műanyag palack esetében 30%-ra kell emelni ezt az arányt. Ezek a célértékek alacsonyabbak azoknál a számoknál, amelyek az Európai Parlament álláspontjában szerepeltek, de az EuRIC így is nagyon fontos eredménynek tartja a követelményt. Az EuRIC a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelynek a munkájában a hazai hulladékhasznosító vállalatok képviseletében a HOSZ aktívan részt vesz. Az EuRIC, a HOSZ és több más szervezet kezdettől fogva azt szerette volna elérni, hogy az irányelvben megjelenjen egy célszám a műanyag termékek másodnyersanyag-tartalma tekintetében.

Meg nem erősített információk szerint az irányelvbe az került be továbbá, hogy 2025-től az egyszer használatos műanyag italospalackok 77%-át, 2029-től pedig a 90%-át szelektíven kell gyűjteni.

(Az elfogadott szöveg egyelőre nem elérhető, és az ideiglenes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az EU intézményeinek.)

További információk:

  • A Tanács angol nyelvű sajtóközleménye ezen a linken érhető el.
  • Egy, az irányelv elfogadásával foglalkozó hazai sajtócikket ezen az oldalon olvashatnak.

Nyomtatás   E-mail