Kritikus helyzetben az európai papírhulladék-hasznosító ágazat – Újabb EuRIC-közlemény

Kritikus helyzetben az európai papírhulladék-hasznosító ágazat – Újabb EuRIC-közlemény

Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC, illetve ennek papírhulladékos alszervezete, az ERPA újabb közleményben hívja fel a figyelmet a papírhulladék-hasznosító ágazat kritikus helyzetére. Az EuRIC már idén augusztusban jelezte, hogy rendkívül súlyos a válság.

A december elején közzétett új állásfoglalásban az EuRIC azt hangsúlyozza, hogy az európai kereslet szokásos év végi csökkenése tovább rontotta az ázsiai kereslet visszaesése miatt kialakult helyzetet, és egyre több papírhulladék-begyűjtő, illetve -előkezelő vállalat szünteti be a tevékenységét.

Az EuRIC üdvözli az európai papírgyárak által bejelentett új kapacitások létesítését, ám a kapacitásbővítés hosszú időt vesz igénybe. Az EuRIC szerint nem látható a „lefelé tartó spirál” vége, ezért rendkívül fontosnak tartaná az alábbi intézkedéseket:

  • a papír másodnyersanyag, illetve az ebből készült termékek iránti kereslet ösztönzése,
  • a szelektív gyűjtés és az EN 643 szabványnak megfelelő papír másodnyersanyag előállításának a fokozása,
  • a hulladékstátusz megszűnése kritériumainak elfogadása uniós szinten,
  • a hulladékhasznosítást megkönnyítő terméktervezés,
  • az európai és országos hatóságok határozottabb fellépése a kereskedelemkorlátozó intézkedések ellen
  • a gyártói felelősségi rendszerek által nyújtott támogatások emelése,
  • a módosított hulladék-keretirányelv gyártói felelősségi rendszerekre vonatkozó minimumkövetelményeinek a betartatása, ezáltal annak a biztosítása, hogy a beszedett díjak közvetlenül és kizárólag a hulladékgazdálkodás finanszírozására fordítódjanak.

Az EuRIC-ben és az ERPA-ban a hazai hulladékhasznosító ipart a HOSZ képviseli, így természetesen a közlemény összeállításában is részt vettünk. A gyártói felelősségi rendszerekkel kapcsolatos javaslatok szövetségünk kezdeményezésére kerültek be az állásfoglalásba.

A kritikus helyzetre figyelmeztető közleményről több nemzetközi hulladékgazdálkodási portál is beszámolt.

A közlemény angol nyelven ezen a linken érhető el.