Megállapodott az Európai Tanács az uniós helyreállítási alapról – A „nem újrafeldolgozott műanyaghulladékon alapuló saját forrás” a tervek között

Az EU-tagállamok állam-, illetve kormányfői 2020. július 21-én megállapodtak az EU hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekből való kilábalást segítő helyreállítási alapról.

Az Európai Tanács ülésén elfogadott következtetések magyar nyelven ezen a linken érhetők el.

A hulladékhasznosító ipar európai szervezete, az EuRIC – amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli – az elfogadott szöveg A29. pontjára hívja fel a figyelmet. Eszerint „Az Unió az elkövetkező években a saját források rendszerének reformjára fog törekedni és új saját forrásokat fog bevezetni. Első lépésként bevezetésre kerül egy új, a nem újrafeldolgozott műanyaghulladékon alapuló saját forrás, amely 2021. január 1-jétől válik alkalmazandóvá. A kiegészítő saját források alapjaként a Bizottság 2021 első félévében javaslatokat fog előterjeszteni az importált fogyasztási cikkek karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról és egy digitális illetékről annak érdekében, hogy legkésőbb 2023. január 1-jéig bevezessék azokat. Ugyanebben a szellemben a Bizottság a kibocsátáskereskedelmi rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot is elő fog terjeszteni, esetleg kiterjesztve azt a légi és a tengeri közlekedésre is. Végezetül, az Unió a következő többéves pénzügyi keret ideje alatt egyéb saját források bevezetésére is törekedni fog, amelyek magukban foglalhatják a pénzügyi tranzakciós adót is. A 2021 után bevezetett új saját forrásokból befolyt összegeket az NGEU-hitelek előtörlesztésére fogjuk felhasználni.”

Az EuRIC szerint tisztázni kell, hogy „a nem újrafeldolgozott műanyaghulladékon alapuló saját forrás” pontosan milyen intézkedést jelentene, de mindenképpen úgy véli, hogy az irány helyesnek tűnik, jól látható, hogy a műanyagok által okozott környezeti problémák kezelése és a műanyaghulladék-hasznosítás kiemelt helyen szerepel az Európai Bizottság napirendjén.

Fotó:

©European Union
©Philippe Samyn and Partners architects and engineers - lead and design Partner Studio Valle Progettazioni architects Buro Happold engineers
©Colour compositions by Georges Meurant


Nyomtatás   E-mail