Zöld átállás – A fogyasztók és a kereskedelem szerepe – Európai bizottsági konzultációk

Zöld átállás – A fogyasztók és a kereskedelem szerepe – Európai bizottsági konzultációk

A fogyasztóügy, fogyasztóvédelem, illetve a kereskedelem tekintetében is új stratégia kidolgozására készül az Európai Bizottság, és mindkét területen fontos szempont lesz, hogy az uniós szabályozás elősegítse az európai gazdaság zöld átalakítását. A Bizottság mindkét témakörben nyilvános konzultációt indított.

A fogyasztóügyi stratégia egyik kiemelt célja az lesz, hogy a fogyasztók hozzá tudjanak járulni az európai gazdaság fenntarthatóbbá tételéhez. A stratégia részeként a Bizottság egy új irányelvet kíván előkészíteni, amely szabályozná többek között a termékekre vonatkozó környezeti információk biztosítását a megalapozott fogyasztó döntések érdekében, illetve megerősítené a fogyasztók védelmét a tervezett elavulással és a zöldrefestéssel szemben.

A Bizottság két konzultációt indított a témában: egyrészt véleményezésre bocsátotta az irányelv kidolgozásának ütemtervét (bevezető hatásvizsgálatát), másrészt egy kérdőívben várja az érintettek véleményét a tervezett stratégiáról és az ehhez kapcsolódóan előkészítendő több jogszabályról, ezek között a már említett irányelvről.

A konzultációk részben magyar nyelven ezen a linken érhetők el 2020. szeptember 1-jéig, illetve október 6-ig. 

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság megkezdte az uniós kereskedelempolitika átfogó felülvizsgálatát és új középtávú irányvonalának meghatározását is, amely egyebek mellett figyelembe veszi a koronavírus-válság tanulságait, és hozzájárul a gazdaság zöld átalakításához, illetve a klímaváltozás és egyéb kiemelkedő környezetvédelmi problémák kezeléséhez.

Az Európai Bizottság „konzultációs feljegyzése”, amelyben bemutatja a felülvizsgálat hátterét, és megfogalmazza konkrét kérdéseit, magyar nyelven ezen a linken érhető el. A Bizottság 2020. szeptember 15-ig várja a válaszokat.

Photo credit: wuestenigel on Visualhunt / CC BY