Tanfolyamaink ↓

Válasszon nyelvet

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) hagyományos tevékenysége az oktatás. Képzéseinkbe tagvállalatainkon kívül más érdeklődők is bekapcsolódhatnak. A szakképzési rendszer átalakulása miatt az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) megszűnt, így a Hulladéktelepkezelő képzést utoljára 2020. decemberében indíthattuk.

A jogszabályváltozásokat követve jelenleg a nem engedélyhez kötött tanfolyamainkat a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerbe történő „bejelentéssel” tartjuk, B/2020/008823 nyilvántartási számon. Ide tartozik az évek óta szervezett Katonai robbanószerkezet felismerő tanfolyam és az utóbbi években kínált Fémkereskedő képzés. 2023-tól szervezett tanfolyamaink: a Veszélyes hulladék ügyintéző, ADR 1.3 szerinti önálló modullal, valamint az Új feladatok a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (EPR).

E képzések vizsgával zárulnak, amelynek sikeres teljesítése esetén a központi Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből generált tanúsítványt adunk ki.

Katonai robbanószerkezet felismerő 7 órás tanfolyam elvégzésének célja elsősorban a balesetek megelőzése, amihez a résztvevők a veszélyes eszközök bemutatásával gyakorlati segítséget kapnak. A tanfolyam egynapos.

Fémkereskedő 22 órás képzés elvégzésével a résztvevők a vonatkozó jogi szabályozáson túl ennek helyes alkalmazását is megismerhetik, valamint a fémek anyagismerete is a tanfolyam része. A cél a szakszerű munkavégzés, a büntetések elkerülése. Az oktatás három napjából kettő szombati nap, egy hétköznap.

A Veszélyes hulladék ügyintéző, ADR 1.3 önálló modullal szervezett 18 órás képzésünk olyan, komplex felkészítést adó tanfolyam, amelyen a környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási, fémkereskedelmi alapokra építve sajátítják el a résztvevők a veszélyes hulladékokkal és veszélyes áruk közúti szállításával (ADR 1.3) kapcsolatos ismereteket, valamint a kötelező adatszolgáltatási feladatokat.

Az Új feladatok a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (EPR) megnevezésű 12 órás tanfolyam tematikáját a jogszabályi környezet változásaira reagálva terveztük meg  a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) ismertetésére - a környezetvédelmi termékdíj jogszabályi változásaival és a hulladékgazdálkodás koncessziós rendszerével összefüggésben.

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége szakképzési területen engedélyhez kötött oktatásokat is tarthat, E/2022/000063 számú engedély alapján. Ide tartoznak a programkövetelmény alapján szervezhető tanfolyamok, valamint a részszakmákra felkészítő képzések, mint a Hulladékgyűjtő és -szállító, valamint a Hulladékválogató és -feldolgozó, amelyek a szakmajegyzékben a Hulladékfeldolgozó munkatárs szakma képzési kimeneti követelményei között találhatók meg.

A HOSZ tanfolyamainak erőssége, hogy mindig az adott témához, szakterülethez értő gyakorlati szakembereket kér fel oktatóként, akik a mindennapi tevékenységhez azonnal hasznosítható tudást adnak. Természetesen ehhez szükség szerint kapcsolódnak jogi és egyéb elméleti alapokat nyújtó ismeretek. A képzések színvonalát, tartalmát, az oktatókat, a szervezést és a körülményeket a résztvevők a képzéseket követően értékelik, rendszerint a legmagasabbhoz közeli átlageredmények születnek. Mindezek mellett jó visszajelzések érkeznek a tanfolyamok hangulatáról is.

A tagvállalatok vagy más szakmai érdeklődők igényei alapján további tanfolyamokat is szervezünk.

Előzetes jelentkezését vagy ajánlat kérését bármely felsorolt, vagy vállalati igény alapján felmerülő képzésre megküldheti Major Ágnes képzési vezetőnek, aki további tájékoztatást is nyújt, elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 30 900 7323.