Hírek

Válasszon nyelvet

A Zöld Ipar Magazin 2020 februári számában piaci szereplőkkel részletes elemzés jelenik majd meg a magyar szelektív papírgyűjtési piac küszöbön álló összeomlásáról.

Mint a Q7 blog is írja, az ágazat szereplői sorra hullanak ki a piacról, ám állami segítségnyújtés, érdemi beavatkozás nem érkezik. Mindeközben az összes hulladékáramból befolyó termékdíjat az állam magasan lefölözi, a hulladékgazdás támogatására alig jut valami vissza belőle.

Nagyobb állami szerepvállalást és több visszaosztott támogatást várnának el a hulladékgazdálkodó szervezetek ahhoz, hogy ne dőljön be látványosan a honi szelektíven gyűjtőtt papír piaca. A Kínának szállított hulladékpapír két évvel ezelőtti stopját követően hazánkban is jelentősen felhalmozódott a hulladékpapír, a hazai feldolgozók pedig igen nyomott áron veszik át a számukra szükséges mennyiséget, a beszállítóknak gyakorlatilag ma már több a költsége, a szintentartás mellett hasznot nem is tudnak produkálni.

Az ágazatban működő kisebb cégek közül már többen beszüntették tevékenységüket, a több hulladékárammal dolgozók pedig megszabadultak a papíros szegmenstől. A közepes méretű vállalkozások még talpon vannak, de egyelőre mindenki kivár és abban reménykedik, mégis megtörténik az állami beavatkozás.

Az át nem vett papír nem csak lerakókban tornyosul, vagy égetőkbe kerül ahelyett, hogy hasznos alapanyaggá alakulna át, a szemléletformálás is jelentős csapást szenved el ebben a helyzetben - állítják az ágazati szereplők. A ZIP által megkérdezett cégek mindegyike említette ezt a tényezőt: nehéz lesz a fiatal generációkat a szelektív gyűjtés felé terelni, ha az iskolai papírgyűjtésből az intézmények egyetlen fillért sem kapnak tavasszal, pedig korábban az iskolák az így kapott összegből legalább pótolni tudták szűkös forrásaikat.

Minderről bővebben a ZIP február közepén megjelenő számában!