Hírek

Válasszon nyelvet

Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC sajtóközleményében arra hívja fel az európai uniós és tagállami döntéshozók figyelmét, hogy körültekintőbben szükséges értékelni a feltételeket, mielőtt új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket hoznak létre.

A sajtóközlemény az EuRIC-nek a kiterjesztett gyártói felelősségi (extended producer responsibility, EPR-) rendszerekkel kapcsolatban nemrég összeállított álláspontján alapul. A sajtóközlemény néhány gondolatát kiemelve, az EuRIC szerint, noha az EPR-rendszereket sokszor a hulladékgazdálkodás csodafegyvereiként mutatják be, új EPR-rendszerek felállítása előtt fel kell mérni, hogy az érintett hulladékáram pozitív vagy negatív értékkel rendelkezik, és csak olyan hulladékáramok esetében kellene EPR-rendszert létrehozni, amelyeknél a gyűjtés és a kezelés költségei meghaladják az adott hulladékáram értékét.

Az előkészítés során meg kell határozni a rendszer megfelelő irányítási struktúráját, azt, hogy az EPR-szervezet szervezési vagy operatív feladatot lásson el, és meg kell vizsgálni, hogy az EPR-rendszer felállítása helyett szóba jöhetne-e más szakpolitikai intézkedés. A hulladéknak az újrafeldolgozó vállalatok tulajdonában kell maradnia annak érdekében, hogy ezek továbbra is képesek legyenek befeketésekre és újrafeldolgozási kapacitásuk növelésére, ellenkező esetben tovább romlik az újrafeldolgozott (másodlagos) nyersanyagok versenyképessége a kitermelt (elsődleges) nyersanyagokkal szemben.

Az EuRIC szerint az EPR-rendszerek hatékonyan tudnak működni, ha az irányító testületükben az újrafeldolgozó ágazat képviselői is jelen vannak, és olyan szakértelemmel tudják segíteni a szervezet munkáját, amellyel a gyártók általában nem rendelkeznek. Az EPR-rendszereknek fontos szerepük van a gyártók által fizetett díjak differenciálásában is, amely arra ösztönzi a gyártókat, hogy a termékeik újrafeldolgozhatók legyenek, és másodnyersanyagok felhasználásával készüljenek. Léteznek jó példák, ugyanakkor bizonyos EPR-rendszerek alapvető veszélyt jelentenek az újrafeldolgozásba irányuló befektetésekre.

Az EuRIC teljes sajtóközleménye angol nyelven ezen a linken, az EuRIC álláspontja pedig ezen az oldalon érhető el.

A European Recycing Industries’ Confederation (EuRIC) az európai hulladékhasznosító ipar szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.